Krämig kräftsoppa med hembakat bröd

Krämig kräftsoppa med hembakat bröd
Foto: Tv4

Krämig kräftsoppa med hembakat bröd

Av: Stefan - Filipstad

Från: Halv åtta hos mig

20 ingredienser

1 h + jäsning

En krämig soppa med kräftor tillsammans med en god bit hembakat bröd bra blir en festlig förrätt.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Rosenbröd

  • 50 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1 tsk salt
  • 1 msk strösocker
  • 12-13 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 0,5 dl quinoa

Soppa

  • 1 morot (stor)
  • 2 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 5 dl vatten
  • 1 fiskbuljongtärning
  • malen svartpeppar
  • 1 knippe dill
  • 250 g kräftost
  • 1 dl crème fraîche

Servering

  • 1 burk kräftstjärt
  • smör
  • ost

Gör så här

Rosenbröd

  1. Smält smör i kastrull.
  2. Häll i mjölken och låt spadet bli fingervarmt, ca 37 grader.
  3. Smula jästen i en degbunke och blanda ut med lite av mjölkblandningen.
  4. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker och ca 10 dl mjöl (spara resten till utbakning).
  5. Arbeta ihop degen så att den blir smidig.
  6. Låt degen jäsa i 30 minuter övertäckt med en bakduk.
  7. Knåda ihop degen och rulla den till 4 längder.
  8. Dela varje längd i 8 bitar som du formar till runda bröd.
  9. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper.
  10. Klipp ett kryss i ovankanten på varje bröd.
  11. Låt bröden jäsa i ytterligare 30 minuter under bakduk.
  12. Sätt ugnen på 225-250 grader.
  13. Vispa upp äggen.
  14. Pensla bröden med ägg och strö på quinoa.
  15. Grädda i 8-10 minuter mitt i ugnen.

Soppa

  1. Skala och riv morot i lite större bitar.
  2. Fräs moroten i smöret.
  3. Häll över mjölet och blanda.
  4. Tillsätt vatten, buljongtärning, svartpeppar och dill. Spara lite dill till servering.
  5. Låt koka i ca 5 minuter.
  6. Tillsätt kräftost samt crème fraîche och låt det koka ihop.
  7. Smaka av samt tillsätt salt och peppar efter behov.

Servering

  1. Häll upp soppan i skålar och toppa med kräftstjärtar och lite dill.
  2. Servera soppan med bröd, smör och ost.