Snabb och enkel vegansk middagsrätt! Använd färska örter för maximalt god smak. Servera gärna med pumpaparmesan på toppen för extra smak och lite salt crunch.
400 g svamp (t ex skogschampinjoner eller champinjon)
1 burk kokosgrädde (à 400 ml)
3 msk tamarisoja (eller annan soja)
2 msk färsk basilika, finstrimlad
2 msk färsk oregano, finhackad
2 msk färsk timjan, finhackad
160 g bladspenat
2 msk olivolja, till stekning
salt
svartpeppar
Pumpaparmesan:
3 msk pumpakärnor
1 tsk salt (gärna flingsalt)
1 msk näringsjäst (valfritt; kallas ibland Bjäst)
Till servering:
400 g tagliatelle (glutenfri om så önskas, t ex gjord av råris) (eller annan pasta)
ev färska basilikablad
Gör så här
Koka upp vattnet till pastan.
Pumpaparmesan: mixa ingredienserna till ett grovhackat smul. Näringsjäst är valfritt och ger en god ostaktig umamismak.
Skiva löken tunt. Skiva svampen i ca 5 mm tjocka skivor. Finhacka vitlöken. Värm stekpannan till medelvärme, häll i olivoljan och fräs löken och svampen tillsammans i ca 10 minuter tills de är gyllenbruna. Rör om ofta. Lägg i vitlöken när det är ca 1 minut kvar.
Börja koka pastan.
Häll i kokosgrädden i stekpannan och tillsätt tamari. Om du använder annan soja så börja med en mindre mängd och smaka av hur mycket som behövs. Låt puttra i ca 5 minuter.
Tillsätt örterna och rör runt.
Lägg i spenaten och lägg ett lock över stekpannan så att spenaten ångas i ca 2-3 minuter. Lyft på locket och rör om. Smaka av med salt och svartpeppar.
Servera svampsåsen tillsammans med pastan, pumpaparmesan och färska basilikablad!