En krämig pasta sitter sällan fel - vad sägs om den här krämiga och lättlagade pastan med färsk salsicciakorv, ugnsrostade tomater, krämig mascarpone och färska örter? Vi säger mums!
1 tsk strösocker (mängd beror på hur söta tomaterna är)
250 g mascarpone
4 port pasta (gärna rigatini quadri)
0,5 kruka färsk salvia, finhackad
0,5 kruka färsk basilika, finhackad
1 citron
parmesanost
salt
peppar
Gör så här
Sätt ugnen på grillfunktion och maxvärme.
Halvera tomaterna och lägg i en ugnssäker form. Vänd runt dem i olivolja och lite salt. Grilla i ugnen tills de fått rejält med färg, passa så de inte bränns.
Skala och finhacka vitlöken. Ta bort skinnet från salsicciakorvarna och skär korvarna i mindre bitar.
Lägg korvbitarna i en kall stekpanna med höga kanter. Sätt pannan på medelvärme så att korven släpper ifrån sig fett och sedan steks i det egna fettet.
När korven fått färg tillsätter du vitlöken och låter den fräsa med någon minut, vitlöken ska inte få färg.
Tillsätt tomater, vitt vin och kalvfond, låt koka ihop 5-10 minuter.
Tillaga pastan enligt anvisning på förpackningen.
Vänd ner mascarponen i pannan med korven. Låt koka ytterligare ca 5 minuter. Smaka av med salt och strösocker.
Häll av pastan och spara någon deciliter av pastavattnet. Vänd ner pastan i pannan och vänd runt. Späd med lite pastavatten till en bra konsistens. Smaka av med pressad citronsaft och salt.
Vänd ner de färska örterna.
Lägg upp och toppa med massor av nyriven parmesan och ev mer färska örter.