En försvinnande god och mättande soppa med lax, räkor, morötter, lök och potatis. Toppa med en klick crème fraiche. Tips! För en slätare soppa använd stavmixer.
1 krm malen gurkmeja (om du vill ha lite gul färg på soppan)
8 dl vatten
2 msk koncentrerad hummerfond
3 dl grädde
smör, till stekning
salt
svartpeppar
cayennepeppar
2-3 msk pepparrotsvisp
100 g skalade räkor
crème fraîche (eller aioli)
färsk dill
vitlöksbröd, till servering
Gör så här
Skala och skär lök, potatis och morötter i små bitar. Fräs i en gryta i en klick smör. Tillsätt tomatpuré och rör om.
Tillsätt vatten och hummerfond och låt småkoka i cirka 15 minuter. Använd stavmixer och mixa till önskad konsistens.
Tillsätt grädden tillsammans med kryddor och pepparrotsvisp.
Dela laxen i mindre bitar, ca 2×2 cm och tillsätt dem till soppan. Låt allt sjuda tills fisken är klar, ca 5 minuter. På slutet lägger du i de handskalade räkorna.
Servera soppan med crème fraîche och dill och ett gott bröd som du stekt i lite olivolja och vitlök.