2 port sushiris, kokt och smaksatt med risvinäger, socker och salt
neutral olja, till fritering
Smetanakräm
0,5 dl smetana
1 tsk färsk gräslök, finhackad (eller krasse)
0,5 limefrukt, finrivet skal
35 g löjrom
salt
peppar
Tonfisk
200-250 g färsk tonfisk
2 msk gurka, tärnad
1 tsk schalottenlök, finhackad
Marinad
3 msk japansk soja
1 klyfta vitlök (tunna skivor)
1 msk limejuice
1 tsk strösocker
wasabi, efter smak
Topping
belugakaviar
Gör så här
Klä en form med bakplåtspapper eller plastfolie och packa riset i formen, se till att pressa ordentligt.
Låt svalna över natten för senare användning. Det är viktigt att sushiriset är kallt för att det ska hålla ihop då det tillagas.
Blanda ihop marinaden, se till att sockret löser upp sig ordentligt, ställ åt sidan.
Hacka gräslöken fint, riv limeskal och blanda med smetanan. Smaka av med salt och peppar. Lägg i en spritspåse och ställ in i kylen.
Tärna gurka och tonfisk fint, använd en vass kniv och se till att tonfisken är riktigt kall för att få fina snitt. Finhacka schalottenlöken.
Blanda gurka, tonfisk och schalottenlök i en skål och ställ i kylen.
Plocka bort vitlöksskivorna ur marinaden. Häll marinaden över tonfiskblandningen, vänd runt.
Hetta upp olja till ca 170-180 grader i en kastrull.
Stansa eller skär riset i önskad form (mina var ca 4x10 cm), stek eller fritera tills gyllene.
Ta upp och låt rinna av på hushållspapper. Låt svalna helt.
Spritsa ut smetanan på riset, lägg på löjrom, tonfisktartar och toppa med belugakaviar. Avsluta med ett varv nymalen svartpeppar samt ett strå gräslök.