Persisk saffranskyckling med berberisris

Persisk saffranskyckling med berberisris
Foto: TV4
Kristina Eriksson husmanskost
Kristina Eriksson husmanskost

Persisk saffranskyckling med berberisris

19 ingredienser

30-40 min

Kyckling på persiskt vis som lagas på ett något svenskare sätt. Saffransdoftande kycklingfiléer med kryddigt ris med berberisbär.

Ingredienser

portioner
  • 500 g kycklingfilé
  • 0,5 förp saffran [0,25 g]
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 röd chilifrukt, finhackad
  • 1 klyfta vitlök
  • salt
  • peppar
  • olivolja, att steka i

ris

  • 1 dl torkade berberisbär
  • 1 msk flytande margarin, att steka i
  • 2 msk vatten
  • 3 msk strösocker
  • 3 dl basmatiris
  • 0,5 förp saffran [0,25 g]
  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 0,5 dl mynta, finhackad
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Skär varje kycklingfilé i 2-3 långsmala bitar.
  2. Blanda saffran, gurkmeja, olivolja, chilifrukt, pressad vitlök, salt och peppar i en liten skål. Tillsätt kycklingfilén och låt den marineras i cirka 15 minuter.
  3. Trä kycklingköttet på grillspett. Stek grillspetten i margarin eller olja i en stekpanna.
  4. Fräs berberisbären i lite margarin i en kastrull. Tillsätt vatten och socker och låt alltsammans småfräsa någon minut under omrörning. Ställ kastrullen med bären åt sidan.
  5. Fräs basmatiriset i lite margarin i en annan kastrull. Tillsätt saffran, vatten och salt enligt anvisningen på paketet. Låt riset koka i 20 minuter. Tillsätt berberisbären. Servera med en kall sås gjord på turkisk yoghurt, mynta, salt och peppar.