Paj med matjessill

Paj med matjessill
Foto: Åsa Dahlgren
Kristina Eriksson husmanskost
Kristina Eriksson husmanskost

Paj med matjessill

Av: Kristina Eriksson

Från: Nyttiga fetter

16 ingredienser

En paj som innehåller nyttiga fetter och som smakar underbart. Passar bra för buffébjudningar eller lunch.

Ingredienser

portioner
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl fullkornsdinkel
  • 1 dl flytande margarin
  • 2 msk vatten, kallt
  • 2 gula lökar
  • 2 rödlökar
  • flytande margarin, att steka i
  • salt
  • 1 förp matjessill
  • 1 kruka gräslök
  • 1,5 dl riven ost (gärna lagrad)
  • 3 ägg
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • salt
  • peppar
  • rödlök och gräslök att garnera med

Gör så här

  1. Blanda vetemjöl, fullkornsdinkel och flytande margarin till en deg i en bunke (här ska du inte använda matberedare). Avsluta med att tillsätta vatten.
  2. Tryck ut degen i en pajform och låt den vila i kylskåp i 30 minuter eller i frysen i 20 minuter. Förgrädda pajskalet i 10 minuter i 225 grader. Hacka all lök.
  3. Stek löken i margarin i en stekpanna, löken ska bli glansig. Smaka av med salt. Låt sillen rinna av och skär den därefter i småbitar. Bred ut lök och matjessill i det förgräddade pajskalet. Klipp gräslöken fint och strö den över fyllningen (spara lite till garnering).
  4. Bred på osten. Vispa ihop ägg, matlagningsgrädde, salt och peppar i en bunke. Slå äggstanningen över fyllningen och grädda pajen i ca 25–30 minuter. Garnera med finhackad rödlök och gräslök. Pajen är godast ljummen.