Krokett på sej med kantarellkräm

Krokett på sej med kantarellkräm
Foto: Tv4
Anna Broms Kockarnas kamp 2018
Anna Broms Kockarnas kamp 2018

Krokett på sej med kantarellkräm

21 ingredienser

30 m

Härligt krispiga kroketter som dubbelpanerats och sedan friterats får fint sällskap av en len kantarellkräm. Den här rätten kommer förgylla helgens middag!

Ingredienser

portioner

Krokett

  • olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 citron, skal
  • 200 g sejfilé
  • 120 g smör
  • 120 g vetemjöl
  • 120 g mjölk
  • 120 g potatis, kokt och pressad

Panering

  • 1 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 1 dl pankoströbröd
  • 4 dl olivolja

Kantarellkräm

  • 2 ägg
  • 2 tsk dijonsenap
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 2,5 rapsolja
  • 1 gul lök
  • 200 g kantareller
  • 30 g smör
  • salt
  • peppar

Gör så här

Kroketter

  1. Värm upp lite olja, vitlök och citronen i en kastrull. Tillsätt sej och stäng av värmen.
  2. När det kallnat så kör blandningen i en mixer till en puré, använd lite av oljan bara.
  3. Smält smöret i en kastrull och vispa ner vetemjölet lite i taget så det blir en slät smet. Rör hela tiden utan avbrott för att undvika klumpar.
  4. Tillsätt mjölken lite i taget tills smeten tjocknar.
  5. Tillsätt den pressade potatisen och rör tills smeten är slät och tungvevad. Låt kallna i kylskåp.
  6. Forma kroketter av smeten, stora som en pingpong boll ungefär.

Panering

  1. Rulla bollarna i mjöl, sen i ett uppvispat ägg slutligen i panko.
  2. Värm oljan till ca 180-190 grader.
  3. Fritera kroketterna krispiga i olja och lägg sedan ut dem på hushållspapper för att rinna av innan servering.

Kantarellkräm

  1. Blanda ihop äggulor, dijonsenap och vinägern. Tillsätt oljan sakta under vispning till du har en fin majonnäs. Smaka av med salt och peppar.
  2. Finhacka löken och bryn den i smör i en stekpanna. Tillsätt rensade kantareller, salta och peppra.
  3. När vätskan försvunnit så kör allt till en slät smet i en mixer. Sila sedan smeten. Låt den svalna något innan den tillsätts i majonnäsen.

Servering

  1. Lägg kroketterna på ett fat och servera med kantarellkrämen.