Kronans kaka

Kronans kaka - JS
Foto: TV4
Johan Sörberg
Johan Sörberg

Kronans kaka

10 ingredienser

50 min

Lättbakad, saftig och naturligt glutenfri kaka bakad på kokt potatis och malda nötter och mandlar.

Ingredienser

portioner
  • 200 g potatis, kokt och rumstempererad
  • 180 g ägg [ca 3 st]
  • 200 g strösocker [ca 2,25 dl]
  • 150 g sötmandel, skållad [ca 3 dl]
  • 150 g pistagenötter [ca 3 dl]
  • 80 g smör, smält
  • 50 g yuzujuice

Topping

  • 150 g florsocker [2,5 dl]
  • 50 g vit sirap
  • 50 g pistagenötter, grovhackade [ca 1 dl]

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader
  2. Finriv potatisen. Mixa mandel och pistagenötter.
  3. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda i övriga ingredienser.
  4. Häll smeten i en smord springform, ca 20 cm i diameter.
  5. Grädda kakan ca 35 minuter.
  6. Ta ut och låt svalna.

Topping

  1. Blanda florsocker och vit sirap.
  2. Bred ut glasyren och strössla på pistagenötterna.