Kronärtskocka med smör

Kronärtskocka med smör
Foto: TV4
Frida Ronge
Frida Ronge

Kronärtskocka med smör

12 ingredienser

30 m

Kronärtskocka med ndujasmör blir en fräsch förrätt. Eller varför inte servera det som en del av kräftskivan?

Ingredienser

portioner
  • 1 kronärtskocka
  • vatten
  • 1 msk salt (per liter vatten)
  • 2 msk citronsaft

Ndujasmör

  • 1 bananschalottenlök
  • 1,5 msk vitvinsvinäger
  • 60 g smör, rumstempererat
  • ca 1 tsk färsk timjan, blad
  • ca 2 msk nduja
  • salt
  • svartpeppar
  • citron

Gör så här

  1. Skär av stammen på kronärtskockan och lägg den i en kastrull med vatten, salt och citron. Den ska vara helt täckt med vatten.
  2. Koka under lock i ca 30 minuter, den är färdig när bladen lossnar lätt.

Ndujasmör

  1. Finhacka schalottenlök och koka bitarna i en kastrull med vitvinsvinäger ett par minuter tills vinägern kokat in i löken. Låt svalna.
  2. Lägg smöret i en mixer tillsammans med lök, timjan och nduja. Mixa det slätt.
  3. Smaksätt med salt, peppar och citron.

Servering

  1. Ta upp skockan och låt rinna av.
  2. Servera skockan som en blomma genom att börja plocka av bladen utifrån och in.
  3. När bladen är plockade kommer du till “skägget”, det tar du enklast bort genom att skrapa med en sked.
  4. Placera sedan smöret i mitten på hjärtat.