2 salladshuvuden, grovt plockad (roman, frissé, blad, rosé eller ekblad)
1 kruka färsk körvel, klippt
1 kruka persilja, klippt
100 g ädelost
1 dl valnötter
Sås
4 schalottenlökar, grovskurna
2 klyftor vitlök, delade
30 g smör
1 msk tomatpuré
3 msk honung
2 msk rödvinsvinäger
5 dl rött vin
5 dl kalvbuljong
1 msk majsstärkelse
4 msk vatten
1 citron, pressad juice
salt
Gör så här
Kryddstekt fläskfilé och biff
Blanda kryddorna med pankoströbröd.
Vänd köttet i kryddblandningen och stek till önskad stegrad (fläskfilén behöver bli minst 56 grader i mitten) .
Jordärtskockstortilla
Stek spetskål, lök och vitlök i olivolja på låg värme i en stekpanna tills det blivit mjukt. Häll upp i en vid bunke.
Stek potatis och jordärtskockor i lite olivolja några minuter utan att de tar färg. Häll upp i bunken tillsammans med den stekta spetskålen.
Vänd ner parmesan och ägg i bunken med de övriga ingredienserna. Vänd runt ordentligt samt salta och peppra.
Häll upp allt i stekpanna som du klätt med smörpapper. Ringla över lite olja och grädda i ugn på ca 180 grader till en innertemperatur på 98 grader (i ca 30 minuter).
Ljummen sallad
Koka ihop grädden något och smaksätt med citronsaft, citronskal och salt.
Blanda ihop sallad och klippta örter. Vänd ner den varma grädden i salladen i sista sekund. Bryt sedan ner ädelost och valnötter. Servera direkt.
Sås
Fräs lök och vitlök i smöret. Tillsätt tomatpurén och låt fräsa med någon minut.
Häll ner honung samt vinäger och låt koka in nästan helt.
Tillsätt lite kryddor från kryddstekningen samt vin och låt koka ner till hälften. Häll i buljong och koka tills två tredjedelar återstår.
Red med majsstärkelse utrört i lite vatten. Smaka av med salt samt citronjuice och sila sedan såsen.