Kryddstekt fläskkarré med kokta grönsaker och gräddsås

POPULÄRT
koket.se
Kryddstekt fläskkarré med kokta grönsaker och gräddsås
Foto: TV4
Tom Sjöstedt SMK
Tom Sjöstedt SMK

Kryddstekt fläskkarré med kokta grönsaker och gräddsås

28 ingredienser

Tom Sjöstedts variant på en riktig helgklassiker - fläskkarré med kokt morot, broccoli och blomkål. Missa inte heller hans fantastiska recept på gräddsås, helt otroligt god!

logo
Tom Sjöstedt SMK

Se Tom Sjöstedt laga receptet

Ingredienser

portioner

Kryddblandning

  • 2 msk hela dillfrö
  • 2 msk hela korianderfrön
  • 2 msk hela svartpeppar
  • 2 msk fänkålsfrö
  • 1 msk cayennepeppar

Fläskkarré

  • 600 g hel fläskkarré
  • olja
  • salt

grönsaker, kokta

  • 300 g morot, skalad
  • 300 g broccoli
  • 300 blomkål
  • 0,5 purjolök
  • 1 citron, skalet
  • olivolja
  • körvel

Gräddsås

  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 äpple
  • 50 g smör
  • 4 ansjovis, + lite spad
  • 3 dl utspädd kalvfond (enligt förpackning)
  • 2 dl grädde
  • 0,5 msk ättika
  • 0,5 msk kinesisk soja
  • 2 msk rårörda lingon
  • salt
  • strösocker
  • majsstärkelse

Garnering

  • krasse

Gör så här

Kryddblandning

  1. Mixa alla hela kryddor i en kaffekvarn. Blanda med cayennepeppar. Klart.

Fläskkarré

  1. Dela köttet i feta bitar och krydda med kryddblandningen och salt. Stek hårt i panna med lite olja. Baka klart i ugnen på 175 grader till ca 65 grader. Låt vila till 75 grader i innertemp. Skiva upp och njut.

Kokta grönsaker

  1. Skär ner alla grönsaker i mindre bitar. Koka först moroten sedan lägg i blomkål och broccoli. Låt koka 1 minut. Avsluta med purjolöken och koka några sekunder till. Sila bort vätskan och blanda upp med olivolja, körvel och citronskal. Smaka ev. av med salt.

Gräddsås

  1. Fräs lök och äpple i smör. Tillsätt ansjovis och slå på kalvbuljong och grädde. Låt koka ihop 4-5 minuter. Slå på ättika, soja och lingon. Red av med lite maizena till perfekt konstisens.
  2. Sila ner i ny kastrull och smaka av med salt, ev. socker och lite ansjovisspad. Mixa skummig innan servering.