16 ingredienser
2 h
"Detta är en riktigt klassisk festrätt! Kyckling Kyjiv – frasig på utsidan och saftig på insidan. Ursprunget är lite omtvistat, men faktum kvarstår: denna rätt har blivit en kulinarisk storhet. I Kyjiv serveras den på många restauranger och det finns till och med en liten kyckling Kyjiv-bronsskulptur i stan. Här krävs lite mod och skicklighet, men vi rekommenderar ändå alla – oavsett erfarenhetsnivå – att laga kyckling Kyjiv, gärna som bjudningsrätt. Tidigare var kycklingbrösten en aning mindre, vilket gav lagom stora, gyllenbruna och krispiga skapelser. Nu för tiden är de lite för stora för denna rätt. Det går givetvis att göra en större portion eller halvera bröstfiléerna på längden för att göra två mindre. Alternativt kan man ta lårfileér. Fördelen med lårfiléer är att de har mer smak och blir ännu saftigare. Traditionellt har man bara dill i kryddsmöret, men vi har även persilja och vitlök. I moderna versioner av kyckling Kyjiv kan ukrainska kockar även använda svamp, karamelliserad lök, camembert, blåmögelost, äpplen med mandelspån samt katrinplommon med valnötter. Momentet med att banka ut filéerna är viktigt för ett mörare resultat. Och till sist: Bli inte orolig om smöret läcker ut, det kan hända de bästa kockar. Det blir väldigt gott ändå.” /Anja Allvin och Anastasia Lundqvist