Kyckling”ramen” med pekingägg, sobanudlar och svampbuljong

Kyckling”ramen” med pekingägg, sobanudlar och svampbuljong
Foto: TV4
Minska matsvinnet Paul Header
Minska matsvinnet Paul Header

Kyckling”ramen” med pekingägg, sobanudlar och svampbuljong

22 ingredienser

45 m

Japansk buljongsoppa, även kallad ramen. Här serveras buljongen med sojakokta ägg, stekt kyckling, nudlar, broccoli, svamp och koriander!

Ingredienser

portioner

Buljong

  • 1 l vatten
  • 50 g karljohansvamp, torkad
  • 50 g torkad kantarell
  • 2 citrongräs
  • 1 bit ingefära, riven
  • 2 klyftor vitlök, pressade
  • 0,5 dl soja
  • 1 röd chilifrukt, skivad
  • 1 limefrukt, skal och saft
  • 2 msk sesamolja

Pekingägg

  • 4 ägg (små)
  • 1 dl soja
  • 1 bit ingefära

Kyckling

  • 2 kycklingbröst (ekologiska)
  • salt
  • peppar
  • matolja, till stekning

Övrigt

  • 1 broccoli
  • 100 g ostronskivling
  • 1 förp sobanudlar
  • 1 knippe salladslök
  • 1 kruka koriander

Gör så här

Buljong

  1. Koka upp vatten med torkad svamp, krossat och skivat citrongräs, riven ingefära och pressad vitlök. Tillsätt soja och låt sjuda i 5 minuter.
  2. Dra av från spisen och låt dra. Lägg i chili mot slutet för att kontrollera hetta och smak. Smaka av med limeskal, limesaft och sesamolja. Sila vid servering och slå kokhet över rätten.

Pekingägg

  1. Koka upp soja och vatten med riven ingefära. Lägg i äggen och koka i 8 minuter. Tag upp äggen och kyl i kallt vatten hastigt. Skala och lägg ner i soja lagen igen

Kyckling

  1. Salta och peppra kycklingen runt om. Stek kycklingbröstet i lite matolja på medel värme. Börja med skinnsida och vänd sedan. Baka i ugn på 110 c till en innertemp på 60 c. Tag ut och skär brösten i skivor.

Övrigt

  1. Skär ner broccoli i grova bitar. Råstek broccoli och ostronskivling. Koka soba nudlar i lättsaltat vatten vid servering. Arrangera nudlar, grönsaker, halverade ägg och kyckling i tallriken. Toppa med en liten sallad på finskuren salladslök och koriander. Slå buljongen över rätten vid servering.