Kycklingbröst på benet med grillad sensommarsallad

Kycklingbröst på benet med grillad sensommarsallad
Foto: TV4
Niklas Ekstedt 2018
Niklas Ekstedt 2018

Kycklingbröst på benet med grillad sensommarsallad

10 ingredienser

1 h 30 m

”Den här smakbrytningen blir helt otroligt god! Går det lika bra med vilken kyckling som helst? Nej, tänk på att djurskyddsreglerna varierar en hel del mellan olika länder och märkningar. Eko-kycklingar får leva lite mer naturligt och växa lite långsammare. Hittar du kyckling av långsamväxande raser är det ett plus i kanten. Om du gillar kött: ät hellre lite men bra!” /Niklas Ekstedt

Ingredienser

portioner
  • 1 hel kyckling
  • 2 msk salt
  • 2 citroner, och/eller apelsiner i halvor
  • 3 dl vatten
  • 2 lagerblad
  • 2 schalottenlökar, hackade
  • 3 msk olivolja
  • 2 blad sallad
  • 4 grönsaker, små valfria i säsong
  • 1 knippe persilja

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 230 grader.
  2. Gnid in kycklingen med salt, gnugga in ordentligt i skinnet.
  3. Lägg kyckling och halverade citroner i en ugnssäker form. Ställ in i ugnen och rosta i 20 minuter.
  4. Sänk temperaturen till 175 grader.
  5. Häll vattnet över kycklingen och fortsätt rosta i 30 minuter. Ös vätskan från botten av formen över kycklingen var femte minut.
  6. Ta ut kycklingen från ugnen och låt stå 10 minuter.
  7. Häll av vätskan från kycklingen i en kastrull och pressa ur citronerna ordentligt.
  8. Lägg lagerblad och schalottenlök i kastrullen och låt koka tills hälften återstår. Dra av från värmen och tillsätt olivoljan.
  9. Grilla salladsbladen och grönsakerna på hög värme 2–3 minuter (eller stek dem i en het panna med lite matolja).
  10. Skär ut kycklingbrösten och servera med citrussåsen och garnera med persilja.