Kycklingtagine, Markiz recept

POPULÄRT
Kycklingtagine, Markiz recept
Foto: Angelica Zander
Markiz Talhaoui
Markiz Talhaoui

Kycklingtagine, Markiz recept

22 ingredienser

1,5 h

Underbar kyckling med smaker från Marocko!

Ingredienser

portioner
  • 8 potatisar
  • 1 hel kyckling
  • 2 tomater
  • 1 gul lök
  • 0,75 l vatten
  • oliver
  • 1 kruka koriander
  • olivolja, till stekning

Chermula

  • 0,5 g saffran [1 förp]
  • 2 klyftor vitlök, skalade och hackade
  • 1 gul lök, skalad och hackad
  • 5 cm färsk ingefära, skalad och hackad
  • 2 inlagd citron, hackad
  • 0,5 chilifrukt, finhackad
  • 2,5 tsk paprikapulver
  • 2 tsk malen koriander
  • 2,5 tsk malen spiskummin
  • 1 kruka koriander, finhackad
  • 1 kruka persilja, finhackad
  • 2 lagerblad
  • 1,5 tsk peppar
  • salt (efter smak)

Gör så här

  1. Börja med chermulan. Lös upp saffran i lite varmt vatten.
  2. Blanda alla ingredienserna i en mixer eller mixa med en stavmix. Låt vila i ca 15 minuter, förbered under tiden potatisen och kycklingen.
  3. Skala potatisen och skär dem i fina båtar. Dela kycklingen i 4 delar och ta bort skinnet. Gör små stick hål med kniven i kycklingköttet. Lägg sedan kycklingbitarna i chermulan och låt vila i 15 minuter.
  4. Skala och hacka lök och tomat, blanda sedan det med lite av chermulan. Hetta upp olja och fräs lök och tomaten i ca 2-3 minuter på medelvärme (viktigt att inte löken får färg.) Lägg sedan i kycklingen, över det potatisen och toppa med oliverna och knippe koriander.
  5. Häll på vatten så att det precis täcker maten och låt koka på medelhög värme i 45-50 minuter. Tillsätt vatten om det behövs.