Kyld grön ärtsoppa med pepparrot

Malin Söderström

Kyld grön ärtsoppa med pepparrot

11 ingredienser

30 m

En fräsch och kall soppa på gröna ärtor och blomkål är perfekt till både lunch och som förrätt. En riktigt varm sommardag är det en smått oslagbar rätt!

Ingredienser

portioner
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 blomkål (litet)
  • 1 msk matolja
  • 2 dl vitt vin
  • 1 l kycklingbuljong (eller grönsaksbuljong)
  • salt
  • svartpeppar (från kvarnen)
  • 600 g ärtor, frysta gröna
  • 3 msk färsk pepparrot, finriven
  • 1 dl crème fraîche

Gör så här

  1. Skala och hacka lök och vitlök.
  2. Skär blomkålen i mindre bitar och fräs i en tjockbottnad kastrull i oljan.
  3. Slå på vinet och låt det puttra in. Tillsätt sedan buljongen och låt grönsakerna koka mjuka. Smaka av med salt och peppar.
  4. Låt soppan svalna något innan den mixas slät med de frysta ärtorna. Smaka av och kyl.
  5. Vispa eller rör samman färskriven pepparrot med crème fraiche. Toppa soppan med pepparrotscrèmen.
  6. Soppan är utmärkt att toppa med kallrökt lax, räkor eller någon rom.