Lakritskladdkaka med mjölkchokladfluff

Lakritskladdkaka med mjölkchokladfluff
Foto: Åsa Dahlgren
Kristina Eriksson husmanskost
Kristina Eriksson husmanskost

Lakritskladdkaka med mjölkchokladfluff

13 ingredienser

Lakrits och choklad är en fin kombination. Lägg märke till att mjölkchokladfluffet måste stå kallt i minst 4 timmar innan du vispar det, gör gärna fluffet dagen innan så att det hinner bli ordentligt kallt.

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 3 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 2 msk ljus sirap
  • 2,25 dl vetemjöl
  • 0,75 dl kakao
  • 3 msk lakritspulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt

Mjölkchokladfluff

  • 200 g mjölkchoklad
  • 3 dl vispgrädde

Topping

  • färska hallon
  • godis, chokladgodis i olika storlekar

Gör så här

  1. Börja med chokladfluffet. Hacka mjölkchokladen i små bitar och lägg den i en bunke. Värm grädden i en kastrull, den ska bli ordentligt varm men den ska inte koka. Häll grädden över chokladen och rör så att den smälter. Ställ chokladfluffet i kylen i minst 4 timmar, gärna över natten.
  2. Klipp ut ett bakplåtspapper som är något större än botten på en rund sockerkaksform som är 21 cm i diameter. Lägg pappret i formen och smörj kanterna ända upp. Smält smöret i en kastrull. Vispa socker, ägg och sirap i en bunke, vispa så att det blir lite pösigt. Blanda vetemjöl, kakao, lakritspulver, vaniljsocker och salt i en skål. Tillsätt smöret och mjölblandningen till äggsmeten, rör så att allt
  3. blir blandat.
  4. Häll smeten i formen. Grädda en bit ner i 175 grader i ca 25 minuter. Kladdkakan ska vara lite lös i mitten. Låt kakan svalna ordentligt i sin form.
  5. Vispa chokladfluffet med en elvisp så att det blir som vispad grädde. Ta ur kakan ur sin form och vänd den så att ovansidan är uppåt. Spritsa eller bred chokladfluffet ovanpå kakan. Garnera med hallon och godis, t.ex. lakritskulor rullade i hallonpulver.