Ingen har väl missat hur underbar kombinationen lakrits och hallon är? Roy Fares tipsar om en ljuvlig lakritssemifreddo som serveras med halloncoulis och färska bär.
Blötlägg gelatin i kallt vatten (gelatinet hjälper till att förhindra iskristallbildning i glassen men kan uteslutas).
Vispa äggula, råsocker och lakritspasta över ett vattenbad (vattnet ska bara sjuda) tills det tjocknar och blir fluffigt. Ta bort från värmen och vispa ganska lugnt tills det kallnat. Smält gelatin i mikron och häll det i äggvispet under omrörning.
Vänd ner grädden med slickepott och sist lakritsgranulat, smaka av och tillsätt mer om det behövs (smaken kommer fram när smeten får sätta sig i frysen, så tänk på det). Häll i en sockerkaksform och frys in över natten.
Halloncoulis
Gör puré själv genom att värma frysta hallon och pressa genom en sil.
Koka upp purén med socker och citron. Låt det puttra i 5 min. Häll över i en liten skål och plasta mot ytan så det inte blir någon skinnhinna. Låt stå i kylen ett par timmar innan servering (såsen håller länge i kylen så den går bra att förbereda).
Montering
Ta fram glassen och låt stå ca 15 minuter. Använd en glasskopa och låt den stå i riktigt varmt vatten innan. Skopa upp glasskulor i skålar och häll sås över. Dekorera med hallon och citronmeliss.