Lakritssemlor

Lakritssemlor
Foto: Joel Wåreus

Lakritssemlor

Av: Mattias Ljungberg

Från: Nyhetsmorgon

14 ingredienser

Ingredienser

Fördeg (40 bullar)

  • 500 g mjölk [5 dl]
  • 60 g jäst
  • 500 g vetemjöl [8 dl]

Bortgörning

  • 600 g vetemjöl [10 dl]
  • 200 g smör
  • 200 g strösocker [ca 2 dl]
  • 12 g malen kardemumma [1 msk]
  • 6 g salt [1 tsk]
  • 1 ägg

Lakritsmassa (räcker till 10 semlor)

  • 300 g mandelmassa
  • 40 g lakritspasta
  • 40 g vatten

Montering

  • grädde, vispad
  • florsocker
  • lakritsgranulat

Gör så här

Fördeg

  1. Blanda alla ingredienser och låt stå i en halvtimme.

Bortgöring

  1. Blanda ihop smör och socker, blanda därefter i resten av ingredienserna plus fördegen. Tillsätt svart livsmedelsfärg eller kol i vetedegen så att degen blir ordentligt mörk. Kör degen ca 10-20 minuter i en degblandare, se till att degen arbetas ordentligt så den blir elastisk.
  2. Dela upp degen i småbitar (à ca 60 g) och rulla dem runda. Låt bullarna jäsa i varmt fuktigt utrymme. Baka sedan av dem i 200 grader (varmluft) i ca 8-10 min, beroende på ugn, tills bullarna har fått en gyllenbrun färg.

Lakritsfyllning

  1. Blanda vatten och lakritspasta med mandelmassan. Tillsätt bara lite vätska åt gången i början så det inte bildas klumpar.

Montering

  1. Skär itu bulle vågrätt. Spritsa lakritsmassa på den undre delen av bullen och därefter grädde med krusig tyll. Lägg på locket och pudra lakritssemlan med florsocker och lite lakritsgranulat.