Sätt ugnen på 140 grader. Förvärm en stekpanna på medelhög värme.
Finhacka rosmarin och timjan. Gnid in racksen med olja. Strö över örterna, citronskal, salt och peppar. Gnid in dessa noggrant så de fastnar på ytan.
Stek lammet i panna på medelhög temperatur i några minuter tills det fått en gyllenbrun stekyta. OBS! Lammet skall bara få färg, och inte tillagas i pannan. Lägg över i en ugnssäker form. Klicka på smöret på lammet.
Tillaga i ugnen tills innertemperaturen är 58 grader. Ta ut och låt vila i 10 minuter. Tranchera lammracksen, salta och peppra på snittytan.
Krossad vitlökspotatis
Koka potatisen i saltat vatten med skalet kvar. Häll av, låt ånga av och kallna något så du kan plocka upp dem med händerna.
Tryck till potatisarna med handflatan så att de krossas lätt men fortfarande är intakta.
Stek potatisarna i smör och vitlök tills potatisen fått fin färg och krispig yta. Salta och peppra efter smak.
Tomatkompott
Tärna tomaterna grovt. Skala och finhacka vitlök och schalottenlök.
Fräs vitlök och schalottenlök i olja i en kastrull. Tillsätt tomaterna när löken mjuknat.
Koka tomaterna på medelvärme tills vätskan försvunnit och kompotten liknar ett tomatkross. Salta och peppra efter smak.
Balsamicosky
Skala och finhacka vitlök och schalottenlök. Bryn dessa tillsammans med rosmarin, timjan och olja i en kastrull.'
När löken blivit gyllenbrun tillsätter du vinet. Låt koka ner till hälften, eller tills alkoholdoften försvunnit.
Tillsätt kalvfond och låt puttra långsamt ner till hälften. Avsluta såsen me att tillsätta balsamvinäger. Låt puttra några minuter.
Sila såsen genom en finmaskig sil. Blanka av såsen med smör precis innan servering. Smaka av med salt och peppar.
Tips! Om såsen är för tunn kan du tillsätta lite majsstärkelse utrört i kallt vatten och låta koka 2-3 minuter tills såsen tjocknat.
Servering
Lägg upp tomatkompotten i botten på en tallrik. Lägg på potatisarna. Häll lite sås bredvid, och lägg lammracksen ovanpå. Avsluta med färska finhackade örter och lite nymalen svartpeppar.