Langos med kantareller

Langos med kantareller
Desirée Jaks
Desirée Jaks

Langos med kantareller

21 ingredienser

1 h

Har du plockat kantareller? Gör i så fall de här riktigt lyxiga langosen med kantareller och dill!

Ingredienser

portioner8 - 12

Langos

  • 20 g jäst
  • 1,5 dl vatten
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 potatis, kokt (stor)
  • 1 l olja (till fritering)
  • 50 g smör, smält
  • flingsalt

Färskostkräm

  • 2 dl färskost
  • 1 dl gräddfil
  • 5 msk gräslök, hackad
  • salt
  • peppar

Kantareller

  • 500 g kantareller, rensade och delade
  • 2 schalottenlökar, skivade
  • olja (till stekning)
  • smör (till stekning)
  • salt
  • svartpeppar
  • 0,5 citron

Servering

  • 1 dl krondillsblomma, plockade
  • 100 g ost (lagrad, svecia eller västerbottensost)

Gör så här

Langos

  1. Smula jästen i en bunke och blanda med fingervarmt vatten.
  2. Tillsätt mjölet och riv ner den kokta potatisen.
  3. Blanda till en smidig och ganska lös deg. Låt jäsa under duk i 30 minuter.

Färskostkräm

  1. Blanda färskost, gräddfil och hackad gräslök.
  2. Smaka av med salt och peppar.

Langos forts.

  1. Mjöla bakbordet och dela degen i 8-12 bitar beroende på önskad storlek.
  2. Kavla ut bitarna till ca 1 cm tjocka ovaler och nagga med en gaffel.
  3. Värm frityroljan till ca 180 grader och fritera langosen i 2-3 minuter.
  4. Pensla de färdigfriterade langosen med smält smör och toppa med flingsalt.

Kantareller

  1. Stek kantarellerna i olja på hög värme tills de börjar ta färg (ca 2 minuter).
  2. Tillsätt smör samt lök och fräs i någon minut tills svampen blir gyllene.
  3. Smaka av med salt, svartpeppar och pressad citron.

Servering

  1. Lägg en klick färskostkräm på varje langos.
  2. Toppa med de stekta kantarellerna och schalottenlöken.
  3. Strö över krondillsblommor och riven ost.