Långstekt fläskkarré med picklade äpplen

Långstekt fläskkarré med picklade äpplen
Foto: Åsa Dahlgren
Kristina Eriksson husmanskost
Kristina Eriksson husmanskost

Långstekt fläskkarré med picklade äpplen

26 ingredienser

3 h 30 min

Fläskkarré som fylls med katrinplommon platsar in bland svensk husmanskost. När man tillagar den på låg temperatur blir den riktigt saftig. Det är roligt att servera potatis tillagad på ett sydländskt vis till denna rätt. /Kristina

Ingredienser

portioner
  • 1 kg fläskkarré
  • 10 katrinplommon
  • 2 tsk torkad timjan
  • 2 tsk torkad rosmarin
  • 2 klyftor vitlök
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar, grovmalen
  • 1 msk rapsolja
  • 2,5 dl vatten

Picklat äpple

  • 2 äpplen, små
  • 1,5 dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl ättiksprit 12 %

Sås

  • 1 msk vetemjöl
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 0,75 dl koncentrerad äppeljuice
  • 2 dl sky
  • salt
  • peppar

Potatis som på balkan

  • 1 kg potatis, kokt
  • smör, att steka i (eller rapsolja)
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk torkad basilika
  • salt

Servering

  • sallad
  • vinbärsgelé

Garnering

  • färsk bladpersilja, finhackad

Gör så här

  1. Börja med äpplena. Skär äpplena i klyftor, skal och kärnhus kan vara kvar. Lägg äppelklyftorna
  2. i en liten skål.
  3. Koka ihop vatten, socker och ättika i en kastrull. Häll lagen över äpplena och låt dem stå i cirka 2 timmar.
  4. Gör ett hål med en vass kniv i mitten av fläskkarrén. Stick i katrinplommonen så att de fördelas över hela köttbiten.
  5. Blanda timjan, rosmarin, pressad vitlök, salt, svartpeppar och rapsolja i en skål. Klappa in kryddblandningen runt om steken och stick i termometern så att röret hamnar mitt i steken. Det är viktigt att hela röret är inne i steken.
  6. Lägg steken i en gryta med lock som tål ugnsvärme. Häll på vattnet. Stek i mitten av ugnen i 125 grader under lock tills temperaturen kommit upp i 83 grader, det tar 2 ½ – 3 timmar. Skär köttet
  7. i skivor. Sila skyn.
  8. Vispa ihop vetemjöl och vispgrädde i en kastrull. Ställ kastrullen på plattan och rör samtidigt som du vispar. Späd med äppeljuice och sky från steken. Salta och peppra och låt såsen koka i 5 minuter.
  9. Dela potatisen i jämnstora bitar. Stek dem i smör eller rapsolja i en stor stekpanna, hälften åt gången. Potatisen ska få färg. Strö på paprikapulver, basilika och salt.
  10. Servera karrén med stekt potatis, picklat äpple, sås, sallad och vinbärsgelé. Strö på finhackad bladpersilja.