Långstekt lamm med örter

Långstekt lamm med örter
Foto: TV4
Tina Nordström KM
Tina Nordström KM

Långstekt lamm med örter

9 ingredienser

Lammstek med vitt vin, citron och en härlig örtpasta. Enkelt att göra, lammet sköter sig självt i ugnen och köttet blir otroligt smakrikt och mört!

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 2-2,5 kg hel lammstek med ben
  • 1 stort knippe färska örter (timjan, dragon, salvia och mynta)
  • olivolja
  • 5-6 klyftor vitlök
  • havssalt
  • svartpeppar, ur kvarn
  • 2-3 dl vitt vin (eller vatten)
  • 2 gula lökar
  • 2 citroner

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250 grader. Putsa köttet och snitta fettkappan med en vass kniv.
  2. Hacka örterna grovt och mortla till en grov pasta med lite olivolja och vitlöken.
  3. Skär små hål i köttet och fyll hålen med örtpastan. Gnid in köttet rikligt med rikligt med salt och peppar och olivolja.
  4. Lägg steken i en ugnsform eller långpanna. Häll i ungefär 2-3 dl vitt vin eller vatten. Skala och klyfta löken och dela ner citronen i halvor, lägg alltsammans runt steken.
  5. Ställ in köttet i mitten av ugnen och stek i 20-25 minuter tills steken fått färg.
  6. Sänk ugnstemperaturen till 125 grader och låt steka till en innertemperatur på ca 62-65 grader, ös steken med stekskyn ett par gånger under tiden.
  7. Lått köttet vila 5-10 minuter innan servering och tranchering.