Två italienska klassiker i en lyckad kombo - lasagneplattor varvas med grillad aubergine, tomatsås och en enkel färskostkräm gjord på ricotta, citron och parmesanost.
500 g färska lasagneplattor (torkade funkar också, men häll då i ca 1 dl vatten i tomatsåsen)
Tomatsås
0,5 dl olivolja
piri piri
2 klyftor vitlök
1 msk tomatpuré
ca 500 g passerade tomater
salt
strösocker (en nypa)
Aubergine
2-3 aubergines
olivolja
salt
Ricottakräm
500 g ricotta
ca 1 dl parmesanost
0,5 citron, finrivet skal och pressad saft (ekologisk)
2 msk olivolja
vatten (en skvätt att späda med)
salt, svartpeppar
Topping
1 kruka färsk basilika
1 mozzarellaost (à 125 g)
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader, grill.
Skala och finhacka vitlöken. Fräs den i olja på medelhög värme i ca 2-3 minuter tills den blivit lätt genomskinlig men inte börjat få färg.
Tillsätt tomatpurén och fräs ytterligare 2-3 minuter.
Häll i de passerade tomaterna och låt sjuda i 15 minuter. Smaka av med piri piri, salt och strösocker.
Aubergine
Skär auberginen i 0,5 cm tjocka skivor på längden. Vänd dem hastigt i olivolja och placera ut i en ugnssäker form.
Grilla i ugn ca 15 minuter tills auberginen fått rejält med färg.
Ricottakräm
Blanda ihop ricottaosten med den rivna parmesanosten. Smaka av med finrivet citronskal, pressad citronsaft, salt och svartpeppar. Späd sedan med vatten till en bredbar konsistens.
Montering
Sätt ugnen på 190 grader.
Börja med att breda ut ett tunt lager av tomatsås i botten på en ugnssäker form. Varva sedan tomatsås, ricottakräm och aubergine med lasagneplattorna. Det översta lagret ska täckas med färsk basilika och mozzarella.
Baka i ugn i ca 25-30 minuter tills lasagnen är gyllene! Smaklig spis!