Lasagne alla Norma

NYHET
koket.se
Lasagne alla norma
Foto: TV4
Dante Zia Kökets middag 2023 NY
Dante Zia Kökets middag 2023 NY

Lasagne alla Norma

19 ingredienser

Två italienska klassiker i en lyckad kombo - lasagneplattor varvas med grillad aubergine, tomatsås och en enkel färskostkräm gjord på ricotta, citron och parmesanost.

Se Dante Zia laga receptet

logo

Ingredienser

  • 500 g färska lasagneplattor (torkade funkar också, men häll då i ca 1 dl vatten i tomatsåsen)

Tomatsås

  • 0,5 dl olivolja
  • piri piri
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk tomatpuré
  • ca 500 g passerade tomater
  • salt
  • strösocker (en nypa)

Aubergine

  • 2-3 aubergines
  • olivolja
  • salt

Ricottakräm

  • 500 g ricotta
  • ca 1 dl parmesanost
  • 0,5 citron, finrivet skal och pressad saft (ekologisk)
  • 2 msk olivolja
  • vatten (en skvätt att späda med)
  • salt, svartpeppar

Topping

  • 1 kruka färsk basilika
  • 1 mozzarellaost (à 125 g)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader, grill.
  2. Skala och finhacka vitlöken. Fräs den i olja på medelhög värme i ca 2-3 minuter tills den blivit lätt genomskinlig men inte börjat få färg.
  3. Tillsätt tomatpurén och fräs ytterligare 2-3 minuter.
  4. Häll i de passerade tomaterna och låt sjuda i 15 minuter. Smaka av med piri piri, salt och strösocker.

Aubergine

  1. Skär auberginen i 0,5 cm tjocka skivor på längden. Vänd dem hastigt i olivolja och placera ut i en ugnssäker form.
  2. Grilla i ugn ca 15 minuter tills auberginen fått rejält med färg.

Ricottakräm

  1. Blanda ihop ricottaosten med den rivna parmesanosten. Smaka av med finrivet citronskal, pressad citronsaft, salt och svartpeppar. Späd sedan med vatten till en bredbar konsistens.

Montering

  1. Sätt ugnen på 190 grader.
  2. Börja med att breda ut ett tunt lager av tomatsås i botten på en ugnssäker form. Varva sedan tomatsås, ricottakräm och aubergine med lasagneplattorna. Det översta lagret ska täckas med färsk basilika och mozzarella.
  3. Baka i ugn i ca 25-30 minuter tills lasagnen är gyllene! Smaklig spis!