Lasagne med parmesankräm

NYHET
koket.se
Lasagne med parmesankräm
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Lasagne med parmesankräm

25 ingredienser

45 min

Klassisk lasagne, men lite enklare än originalet då du lagar den utan bechamelsås. Istället blir det med parmesankräm som du snabbt rör ihop av färskost och riven parmesan.

logo
Jennie Walldén KM

Se Jennie Walldén laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 12-16 lasagneplattor, torkade

Köttfärssås

  • 1 gul lök, finhackad (stor)
  • 1 gul morot, finhackad (stor)
  • 2 stjälkselleri, finhackade
  • 4 klyftor vitlök, finhackade
  • 3 msk tomatpuré
  • 500 g blandfärs
  • 1,5 dl rött vin
  • 400 g krossade tomater
  • 2 msk koncentrerad kalvfond
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk torkad rosmarin
  • 1 tsk torkad oregano

Parmesankräm

  • 150 g parmesanost, riven
  • 250 g mascarpone
  • 250 g ricotta
  • 1-2 dl vatten
  • salt
  • peppar

Sallad

  • 250 g körsbärstomater, halverade
  • 100 g rucolasallad
  • 1 rödlök, tunt skivad (liten)
  • 50 g parmesanost, hyvlad
  • olivolja
  • balsamvinäger

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Fräs de hackade grönsakerna mjuka i olivolja. Tillsätt färsen och låt den bli lite brynt.
  3. Tillsätt tomatpuré och låt steka med i 1 minut. Tillsätt vin och låt fräsa i 1 minut innan tomater, kalvfond, timjan, rosmarin och oregano går i. Salta och peppra och låt puttra i minst 15 minuter.
  4. Blanda ihop allt till parmesankrämen.
  5. Varva köttfärssås, lasagneplattor och parmesankräm i en ugnsform där du avslutar med parmesankräm.
  6. Gratinera i ugnen 25 minuter. Låt stå i 5-10 minuter innan du skär i lasagnen.
  7. Lägg upp rucola, tomater och rödlök i en skål. Ringla på olivolja och balsamvinäger, salta och peppra. Toppa med parmesanflagor.
  8. Servera lasagnen med salladen.