Koka betorna i vatten ca 30 minuter tills de är klara.
Spola betorna i kallt vatten innan du skalar dem och skär dem i mindre tärningar.
Koka upp ättika, socker och vatten i en kastrull tills sockerkristallerna smält. Dra åt sidan för att svalna.
Häll sedan lagen över betorna i en glasburk eller liknande.
Tillbehör
Hetta upp neutral olja i en kastrull till 140 grader.
Fritera kaprisen ca 4-5 minuter tills den blir som en krispig blomma. Lägg upp på hushållspapper.
Dra isär grönkålsbladen i mindre bitar och fritera i dem i samma olja och på samma temperatur. Lägg upp på hushållspapper och salta lätt.
Smula sönder innanmätet på brödet och stek i smör tills det rostats ordentligt. Det skall bli krispigt och härligt.
Lägg forellrom i ett glas med plastfolie spänt över. Tänd rökpistolen och skjut in rök, dra åt plasten så att röken stannar i glaset. Har du ingen rökpistol så behöver du inte röka romen, eller så kan du blanda romen med lite liquid smoke.
Lax
Blanda samman socker och salt och gnid in det i laxen. Låt sedan laxen gravas fram till servering, gärna i kylskåp.
Dijonnaise
Blanda samman majonnäs och dijonsenap, smaka av. Ha i mer senap om mer sting önskas.
Lägg i en spritspåse och förvara i kylen.
Servering
Skär laxen i tunna skivor som carpaccio och lägg på ett fat.
Klicka på dijonnaise och fördela picklade betor över.
Toppa med friterad kapris, friterad grönkål, rökt rom och de krispiga och smöriga brödsmulorna.
Ringla lite god olivolja över och dekorera med dill och eventuellt klippt krasse.