Lättgravad makrill med pak choi, blomkål, brynt smör och soja

Lättgravad makrill med pak choi, blomkål, brynt smör och soja
Foto: Tv4
David lundqvist
David lundqvist

Lättgravad makrill med pak choi, blomkål, brynt smör och soja

21 ingredienser

1 h + tid i kyl

Vad sägs om lättgravad makrill med pak choi, blomkål, brynt smör och soja? En ljuvlig rätt att njuta av i sommar!

Dryckestips av Kent Hammarsten, Gastrovin: Puligny Montrachet Les Enseignères Nr 98021 Domaine Chavy-Chouet, 2012

Ingredienser

portioner

Makrill

  • 6 makrillfiléer, urbenade
  • 1,5 msk salt
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 blad nori, malet

Pak Choi

  • 2 l vatten
  • 0,5 dl flingsalt
  • 2 pak choi, delade i kvartar och sköljda
  • 20 g smör
  • flingsalt

Blomkålspuré

  • 300 g blomkål, rensad i bara buketter och skurna i mindre bitar
  • 100 g smetana
  • salt

Hyvlad blomkål

  • 4 bitar blomkål, putsade och sköljda
  • olivolja

Brynt smörvinaigrette

  • 100 g smör
  • 1 schalottenlök, skalad och fint skuren
  • 1 klyfta vitlök, skalad och finhackad
  • 1 msk färsk ingefära, skalad och finhackad
  • 2 msk risvinäger
  • 2 msk japansk soja

Garnering

  • gräslök (blomman)

Gör så här

Makrill

  1. Lägg fisken med skinnet nedåt i en form med kant. Sockra och salta samt strö noori över. Vänd sedan fisken och täck med plast. Låt vila över natten.
  2. Torka av fisken och skär i mindre bitar. Sota på skinnsidan, ca 30 sekunder i non-stickpanna innan servering.

Pak Choi

  1. Koka upp vatten och flingsalt. Blanchera pak choien i ca 10 sekunder och kyl ner i isvatten.
  2. Smält smöret och värm pak choien i lite vatten i panna – lyft och pensla med smöret och toppa med flingsalt innan servering.

Blomkålspuré

  1. Koka blomkålen mjuk. Häll av och låt torka i ugn på 80 grader i 30 minuter. Öppna ugnsluckan då och då.
  2. Mixa blomkålen slät i mixer med smetana och smaka av med salt.

Hyvlad blomkål

  1. Skiva blomkålen tunt på mandolin, ca 1 mm. Lägg i isvatten så bitarna böjer och krispar till sig. Dressa något med olivolja innan servering.

Brynt smörvinaigrette

  1. Bryn smöret i panna. Tillsätt lök, vitlök och ingefära – stek ur på låg värme. Tillsätt risvinäger och soja.

Garnering

  1. Servera makrillen med pak choi, blomkål, brynt smör och gräslöksblomma.