Chili, soja och honung sätter smak på ugnsbakad lax, en superlätt festrätt! Servera med ljuvligt god gräddstuvad purjolök. Recept från boken Lax och kyckling.
3 dl vispgrädde (eller mellangrädde, kanske lite mer)
salt
peppar
Till servering
potatis, kokt
Gör så här
Ugnsbakad lax
Lägg laxsidan på ett bakplåtspapper och vik upp papperet så att det blir som en form som är något större än fisken. Lägg alltsammans på en plåt eller i en stor ugnsfast form.
Ringla över honung, pressad citron, soja och olivolja.
Hacka chilin fint och strö den ovanpå.
Strö på salt och peppar.
Ugnsbaka i 175 grader i ca 30 minuter. Strö på koriander.
Gräddstuvad purjolök
Ansa och skär purjolöken i fina skivor och fräs dem i margarin eller smör i en kastrull.
Häll på grädden och låt alltsammans koka i några minuter så att purjolökssåsen blir krämig. Smaka av med salt och peppar.