Laxsida med honung och chili

Laxsida med honung och chili
Foto: Anna Clarén
Kristina Eriksson husmanskost
Kristina Eriksson husmanskost

Laxsida med honung och chili

15 ingredienser

40 min

Chili, soja och honung sätter smak på ugnsbakad lax, en superlätt festrätt! Servera med ljuvligt god gräddstuvad purjolök. Recept från boken Lax och kyckling.

Ingredienser

portioner
  • 1 laxsida, utan skinn [600-700 g]
  • 3 msk akaciahonung (eller vanlig honung)
  • 0,5 citron, saften
  • 1 msk japansk soja
  • 2 msk olivolja
  • 1 röd chilifrukt
  • salt
  • svartpeppar, grovmalen
  • 1 kruka färsk koriander (eller dill)

Gräddstuvad purjolök

  • 2 purjolökar (av medelstorlek)
  • margarin, att steka i (eller smör)
  • 3 dl vispgrädde (eller mellangrädde, kanske lite mer)
  • salt
  • peppar

Till servering

  • potatis, kokt

Gör så här

Ugnsbakad lax

  1. Lägg laxsidan på ett bakplåtspapper och vik upp papperet så att det blir som en form som är något större än fisken. Lägg alltsammans på en plåt eller i en stor ugnsfast form.
  2. Ringla över honung, pressad citron, soja och olivolja.
  3. Hacka chilin fint och strö den ovanpå.
  4. Strö på salt och peppar.
  5. Ugnsbaka i 175 grader i ca 30 minuter. Strö på koriander.

Gräddstuvad purjolök

  1. Ansa och skär purjolöken i fina skivor och fräs dem i margarin eller smör i en kastrull.
  2. Häll på grädden och låt alltsammans koka i några minuter så att purjolökssåsen blir krämig. Smaka av med salt och peppar.
  3. Servera med t ex kokt potatis.