Salta och peppra de fyra bitarna laxrygg, ställ åt sidan.
Potatismos
Koka potatisen och värm under tiden grädde, mjölk och smör i en annan kastrull. Känna av potatisen med en sticka, när potatisen är färdig, häll av vattnet.
Mosa potatisen med elvispen och häll sedan på gräddblandningen. Starta elvispen och vispa kraftigt. Tillsätt mer vätska om det behövs. Krydda med salt och malen vitpeppar. Smaka av hela tiden så du får önskad smak och styrka. Blanda i tunt skivad salladslök.
Såsen
Hacka schalottenlöken fint och lägg i en kastrull tillsammans med vitvinsvinäger, vin och vitpepparkorn. Koka ner till hälften och sila bort lök och pepparkorn. Lägg reduceringen i en ny kastrull. Portionera rumstempererat smör i omgångar och vispa kraftigt. Tillsätt citronsaften. Till sist rör du ner grädden så det blir en fin rund smak på såsen (men ändå med en syrad touch!)
Laxen
Stek laxen med skinnsidan nedåt i rikligt med smör på hög värme. Sänk sedan till medelvärme. Den får inte brännas. Laxen vill ligga i stekpannan i ca 15 minuter. Den ska fortfarande vara glansig upptill när du tar av den från plattan. Låt vila. Ta sedan bort skinnet försiktigt undertill (det har vi bara haft kvar på laxen för att få ett jämt stekresultat).
Fänkål
Skär snygga, tunna skivor av fänkålen. Stek på medelvärme i smör, salt och peppar i ca 40 sekunder på vardera sida.
Servering
Lägg upp snyggt på tallrik. Börja med moset, lägg sedan på laxen lite snett mot moset, lägg på en snygg skiva av fänkålen, toppa med den fantastiskt goda såsen och dekorera med krispiga, spröda ärtskott! Smaklig måltid.