Laxsallad med färskpotatis och nobisdressing

POPULÄRT
koket.se
Laxsallad med färskpotatis och nobisdressing
Foto: TV4
Tom Sjöstedt SMK
Tom Sjöstedt SMK

Laxsallad med färskpotatis och nobisdressing

19 ingredienser

25 min

Somrig och lättlagad sallad. Pricken över i blir den goda nobisdressingen. Den görs som en majonnäs, men i stället för äggulor är basen ägg som kokat i 3 minuter - det ger en lite fluffigare konsistens.

logo
Tom Sjöstedt SMK

Se Tom Sjöstedt laga receptet

Ingredienser

portioner

Laxsallad

  • 600 g färskpotatis
  • 400 g varmrökt lax
  • 10 rädisor
  • 50 g babyspenat
  • 1 gurka
  • 2 knipplökar
  • salt
  • olivolja

Nobisdressing

  • 2 ägg
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk dijonsenap
  • 3 dl matolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • 0,5 dl gräslök, fint skivad
  • salt
  • svartpeppar

Garnering

  • färsk dill
  • 4 klyftor citron

Gör så här

Laxsallad

  1. Koka potatisen mjuk i saltat vatten.
  2. Plocka laxen fri från skinn och ben. Kvarta rädisorna. Skär gurkan i mindre bitar. Skiva löken.
  3. Blanda försiktigt ihop lax, rädisor, gurka och lök med spenat och olivolja. Smaka av med salt.

Nobisdressing

  1. Lägg äggen i kokande vatten och koka i 3 minuter. Kyl ner äggen. Gröp ur äggen direkt ner i en liten mixerkanna.
  2. Tillsätt senap, vinäger, vitlök, salt, svartpeppar och cayennepeppar. Mixa ihop samtidigt som du droppar ner oljan. Avsluta med att blanda ner gräslök.

Servering

  1. Lägg upp potatis på tallrikar, mosa den lätt med en gaffel. Toppa med salladen och ringla över dressingen. Garnera med dill och citron.