Laxtartar med chilimajonnäs och picklad blomkål

POPULÄRT
Laxtartar med chilimajonnäs och picklad blomkål
Foto: TV4
stefan ekengren profilbild ny
stefan ekengren profilbild ny

Laxtartar med chilimajonnäs och picklad blomkål

19 ingredienser

1 h + tid i kylen

Laxtartar med chilimajonnäs, sojatapioka, picklad blomkål och khataifi är en festlig rätt fylld av textur och smak.

Ingredienser

portioner

Lax

  • 600 g lax, färsk i 0,5 cm stora tärningar
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 1 citron, finrivet skal
  • 0,5 röd chilifrukt, urkärnad och finhackad
  • flingsalt

Chilimajonnäs

  • 0,25 chilifrukt
  • 1 dl rapsolja
  • 1 äggula
  • 1 msk dijonsenap
  • 0,5 msk vitvinsvinäger
  • 0,5 citron, finrivet skal och pressad juice efter smak
  • salt

Sojatapioka

  • 3 msk tapiokapärlor
  • 6 msk soja

Picklad blomkål

  • 5 msk äppelcidervinäger
  • 15 msk vatten
  • 10 msk strösocker
  • 0,25 chilifrukt, delad
  • 3 blomkål, grovt rivna buketter

Khataifideg

  • 0,25 förp khataifideg (finns att köpa i importaffärer och på nätet)

Gör så här

Lax

  1. Blanda lax, schalottenlök, citronskal, chili och flingsalt.

Chilimajonnäs

  1. Mixa chili och olja slätt.
  2. Vispa ihop äggulor, senap, vinäger och citronskal i en bunke.
  3. Tillsätt chilioljan i en tunn stråle under ständig vispning. Smaka av med salt och eventuellt citronjuice för extra syra.

Sojatapioka

  1. Koka taiokapärlorna exakt 7 minuter, spola dem sedan kalla.
  2. Lägg i skål och slå över sojan och låt svälla över natten.

Picklad blomkål

  1. Koka upp äppelcidervinäger, vatten, socker och chili. Låt lagen kallna till rumstemperatur. Slå den sedan över blomkålen och låt dra över natten

Khataifideg

  1. Skär ner degen i mindre bitar och fritera på låg värme till degen är krispig och gyllenbrun, låt rinna av på papper.

Servering

  1. Servera laxtartaren med de olika tillbehören.