”En trevlig förrätt som inte är speciellt svårlagad! Detta är en variant på en rätt vi hade på restaurang Hemmagastronomi uppe i Luleå där jag jobbat de senaste somrarna. Hoppas du gillar den. ” /Dante Zia
Blanda socker och salt. Gnid in laxen med sockersaltblandningen och lägg i en liten form, exempelvis en matlåda av glas. Plasta in med plastfolie och låt stå i kylen i 2-3 timmar.
Skölj av den nu gravade laxen under kallt vatten. Torka med hushållspapper och tärna därefter laxen i halvcentimeter stora bitar. Lägg i en liten skål som du täcker med plastfolie och förvarar kallt fram till servering.
Snabbpicklade gurktärningar
Koka upp ättika, strösocker och vatten till en lag, låt svalna.
Dela gurkan på längden och gröp ur kärnhuset med en sked. Tärna därefter gurkan i halvcentimeter stora kuber.
Häll över den svala ättikslagen. Låt stå i ca 30 minuter och sila därefter bort gurkan från ättikslagen. Lägg i en skål och täck med plastfolie. Förvara kallt fram tills det är dags för servering.
Emulsion på balsamvinäger
Vispa äggula, dijonsenap och vinäger. Tillsätt därefter oljan i en tunn stråla samtidigt som du hela tiden vispar. Jag brukar använda en stavmixer eller stavvisp när jag gör emulsioner och majonnäser.
Smaka av med salt och syra. Om emulsionen blir för tjock kan du hälla i LITE vatten tills den har en bra men spritsbar konsistens.
När emulsionen är färdig lägger du den i en spritspåse.
Servering
Ta en djup, fin tallrik. Placera ca 70-80 g lax på tallriken. Spritsa ut några duttar av balsamemulsionen och strö över lite av den picklade gurkan. Toppa med svarta sesamfrön och krasse.