Carpaccio på älgryggbiff med hjortron

Carpaccio på älgryggbiff med hjortron
Foto: Tomas Yeh
Leif Mannerström 2018
Leif Mannerström 2018

Carpaccio på älgryggbiff med hjortron

Av: Leif Mannerström

Från: Mannerströms viltkokbok

12 ingredienser

Bara tanken på den här fantastiska makkombinationen är rent förstummande, hjortronen och vinägretten passar så bra till älgköttet. Det kan vara bra att frysa köttet innan det skivas, eftersom det ska vara så tunt som möjligt. Eller som jag brukar säga, skär så nära filén som möjligt!

Ingredienser

portioner
  • 400 g älgryggbiff, putsad

vinägrett

  • 1 dl balsamvinäger
  • 2 enbär, krossade
  • 2 msk honung
  • 0,5 dl rapsolja
  • salt
  • peppar

Till servering

  • 1 dl hjortron
  • sallad
  • 100 g västerbottensost, skivad
  • smörstekta kavringskrutonger

Till garnering

  • rosmarinblad

Gör så här

  1. Skiva älgköttet i mycket tunna skivor, det går lätt om köttet är lättfryst.
  2. Koka upp balsamvinäger och enbär.
  3. Koka ihop tills hälften återstår.
  4. Låt svalna och häll i honung och rapsolja.
  5. Smaka av med salt och peppar. Pensla köttet med vinägretten. Servera med hjortron, sallad, ost och kavringskrutonger.