Banana cream pie

koket.se
Banana cream pie
Foto: TV4
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Banana cream pie

11 ingredienser

Leilas banana cream pie, en mördegspaj fylld med grädde, banan och kola. Grymt god amerikansk dessert.

Receptet ger 1 banana cream pie.

Här hittar du receptet på Leilas mördeg.

Kolasåsen gör man genom att koka en burk med kondenserad mjölk. Det kan göras både genom att man kokar själva konservburken (oöppnad) eller genom att man häller mjölken i en kastrull och kokar den.

Det är lättare att få till rätt konsistens när man hällt ut innehållet men då måste man röra hela tiden och kokar man i burken sköter den sig själv.

Lägg ihop pajen precis före servering, annars gör fyllningen så att pajbotten blir fuktig och bananerna mörknar.

Se Leila Lindholm laga receptet

logo

Ingredienser

Pajskal

  • 1 sats mördeg (se grundrecept)

Fyllning

  • 1 förp kondenserad mjölk [400 g]
  • 1 vaniljstång
  • 4 dl vispgrädde
  • 2 dl grekisk yoghurt
  • 3 bananer

Kanderade nötter

  • 1 dl sötmandel
  • 1 dl valnötter
  • 0,5 äggvita (ekologisk)
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 tsk malen kanel

Gör så här

  1. Gör mördegen enligt grundreceptet.

Kolasås

  1. Koka en kolasås av kondenserad mjölk. Lägg konservburken (oöppnad) i en kastrull med vatten.
  2. Koka i 1 ½ till 2 timmar, fyll på mera vatten efter behov så att den hela tiden är täckt.
  3. Låt burken svalna.

Pajskal

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Kavla ut mördegen och klä en pajform.
  3. Nagga bottnen av mördegen med en gaffel.
  4. Tryck fast en remsa med aluminiumfolie på och över degkanten så den inte sjunker ner under gräddning.
  5. Grädda pajskalet i mitten av ugnen i cirka 5 minuter.
  6. Ta sedan av folien och fortsätt grädda i 5 minuter tills den blir gyllene.
  7. Låt pajskalet svalna.

Fyllning

  1. Dela och skrapa fröna ur vaniljstången.
  2. Vispa vaniljfrön med grädde.
  3. Vänd samman med yoghurt.
  4. Sätt ugnen på 200 grader.

Kanderade nötter

  1. Blanda mandel och nötter med lätt uppvispad äggvita.
  2. Skaka nötterna med strösocker och kanel.
  3. Rosta dem utspridda på en plåt med bakplåtspapper i cirka 10 minuter.
  4. Låt svalna helt.

Paj

  1. Blanda gräddyoghurten med 2/3 av kolasåsen och skeda upp blandningen över pajbotten.
  2. Ringla över resten av kolasåsen.
  3. Skiva bananerna på längden och lägg dem över fyllningen.
  4. Strö över grovt hackade kanderade nötter.