Blåbärsmunkar

Blåbärsmunkar
Foto: TV4
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Blåbärsmunkar

3 ingredienser

Leilas härliga munkar fyllda med blåbärssylt.

Här hittar du Leilas grundrecept på munkar. Receptet ger 14 stycken.

När man friterar är det viktigt att använda en djup tjockbottnad kastrull så att inte olja kan stänka upp eller koka över.

För att se om olja är tillräckligt varm kan man göra ett test genom att lägga ner en brödbit i oljan. Blir brödbiten gyllene efter cirka 1 minut är oljan lagom temperatur. Det får inte bli för het, då bränns munkarna.

Om oljan skulle ta eld, kväv elden med ett lock. Häll aldrig vatten i varm olja, då flyter den brinnande oljan ovanpå vattnet. Vattnet expanderar när det kokar och kastar brinnande olja upp i taket.

Använd en hålslev när du ska lägga ner, vända eller ta upp munkarna i oljan. Fritera munkarna riktigt gyllene, annars är det lätt att de blir för degiga.

Ingredienser

portioner stycken
  • 1 sats deg till munkar (se grundrecept)

Fyllning

  • 1,5 dl blåbärssylt (med en fast konsistens)
  • 1-1,5 l olja, till fritering
  • strösocker, till garnering

Gör så här

  1. Gör degen till munkarna enligt grundreceptet.
  2. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i 45–60 minuter.
  3. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord, knåda den lätt och dela upp den i 14 bitar.
  4. Platta ut varje bit och lägg en klick blåbärssylt i mitten.
  5. Nyp ihop kanterna uppåt, vänd på bullen och forma den rund.
  6. Jäs dem under bakduk i cirka 45 minuter.
  7. Värm olja i en djup, tjockbottnad kastrull till 180 grader. Oljan är tillräckligt varm när en brödbit blir gyllene efter cirka 1 minut.
  8. Lägg försiktigt ner ett par munkar i taget i den varma oljan och fritera dem tills de är gyllene (cirka 1 minut per sida).
  9. Låt dem rinna av i några sekunder på hushållspapper.
  10. Vänd dem i strösocker medan de fortfarande är varma.