Leilas grundrecept på munkar

Leilas grundrecept på munkar
Foto: TV4
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Leilas grundrecept på munkar

8 ingredienser

Leilas grundrecept på munkar som du sedan fyller med äpplen eller blåbär. Du kan även göra donuts med chokladfrosting eller glasyr.

Receptet ger 28 dounuts eller 14 fyllda munkar.

Äppelmunkar med kanel
Blåbärsmunkar
Crispy donuts med chokladfrosting eller färgglad glasyr

Ingredienser

  • 2 tsk kardemummakärnor
  • 3 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,5 krm salt
  • 150 g smör, mjukt
  • 2 ägg (ekologiska)
  • 12 dl vetemjöl special

Gör så här

Munkar, grundrecept

  1. Stöt kardemummakärnorna i en mortel.
  2. Blanda med mjölken.
  3. Värm tills mjölken är ljummen, cirka 37 grader.
  4. Smula jästen i en bunke och lös upp den i degvätskan.
  5. Rör ner strösocker, salt, tärnat smör och ägg.
  6. Sedan lite vetemjöl i taget.
  7. Arbeta samman till en smidig vetedeg.
  8. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek, i 45–60 minuter.
  9. Fortsätt sedan enligt något av recepten för äppelmunkar, blåbärsmunkar eller crispy donuts.