Chokladbaguette

koket.se
chokladbaguette
Foto: TV4
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Chokladbaguette

13 ingredienser

Baguetter ska ätas färska, då är de helt klart godast. Ställ gärna in dem i ugnen på 200 grader i någon minut, just innan de serveras, så smakar de som nybakta.

Om man sprutar vatten över baguetterna med en blomspruta en till två gånger under gräddningen och när man precis tagit ut dem ur ugnen så får de extra fin krackelering och skorpa av ångan.
Baguette är ett bröd vi verkligen förknippar med Frankrike, men där började det faktiskt inte bakas förrän på 1920-talet. Då tog Österrikiska gesäller med sig metoden med poolish (baguettens surdeg) från Polen till Frankrike, och så började man använda den i baguettedeg. Poolishen ger baguetten det typiska luftiga innehållet med stora luftblåsor.

Se Leila Lindholm laga receptet

logo

Ingredienser

Deg 1

  • 25 g jäst
  • 3 dl vatten, kallt
  • 5 dl vetemjöl special

Deg 2

  • 15 g jäst
  • 2 dl vatten, kallt
  • 1 dl mjölk
  • 1 sats deg 1
  • 1 ägg (ekologiskt)
  • 1 msk salt
  • 3 msk strösocker
  • 9 dl vetemjöl special
  • 300 g mörk choklad 70 % (hög kvalitet)
  • vatten till pensling samt flingsalt att strö över

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke och lös upp den med vatten.
  2. Tillsätt vetemjöl och rör tills den lösa degen är slät.
  3. Täck bunken med plastfilm och jäs i minst 4 timmar i rumstemperatur eller i kyl över natten.
  4. Deg 2:
  5. Smula jästen i en bunke, tillsätt vattnet, mjölk och rör om.
  6. Tillsätt deg 1, ägg, salt och strösocker och sist vetemjöl tills degen går ihop. Knåda degen i degblandare på låg hastighet i cirka 15 minuter.
  7. Jäs i en bunke under bakduk, i cirka 1 ½ timme.
  8. Knåda in hackad choklad för hand.
  9. Sätt ugnen på 240 grader.
  10. Stjälp över degen på välmjölat bakbord, dela den i fyra bitar och tryck försiktigt ut varje del med fingrarna till en rektangel.
  11. Vik in långsidan på varje ark, rulla ihop och spetsa till ändarna.
  12. Vrid baguetterna ett varv så att skarven blir som en spiral och lägg dem på en smord baguetteplåt (eller vanlig plåt).
  13. Låt dem jäsa under bakduk i cirka 1 timme.
  14. Pensla baguetterna med vatten och strö över flingsalt. Gör några snitt med en vass kniv (eller rakblad) diagonalt över varje baguette och ställ genast in plåten i mitten av ugnen.
  15. Sänk temperaturen till 200 grader när bröden börjar få färg.
  16. Grädda tills brödet sammanlagt stått inne i cirka 30 minuter. Låt svalna på galler utan bakduk.