Enkel focaccia, Leilas recept

Enkel focaccia, Leilas recept
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Enkel focaccia, Leilas recept

27 ingredienser

1h 35 min

Focaccia är ett italienskt bröd med olivolja. Här är Leilas omtyckta recept på focaccia med olika goda smaksättningar.

Ingredienser

portioner bröd

Grundrecept focaccia

  • 25 g jäst [0,5 förp]
  • 3 dl vatten, ljummet
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 msk honung
  • 1 msk flingsalt
  • 7 dl vetemjöl special
  • olivolja, till plåten och utbakning
  • flingsalt, till plåten och utbakning

Focaccia med körsbärstomater och basilika

  • 1 sats focaccia (deg, se grundrecept ovan)
  • 250 g körsbärstomater (på kvist)
  • 250 g gul körsbärstomat
  • 1 kruka färsk basilika
  • olivolja, till plåten och utbakning
  • flingsalt, till plåten och utbakning

Rosmarinfocaccia

  • 1 sats focaccia (deg, se grundrecept ovan)
  • 4 kvistar färsk rosmarin
  • olivolja, till plåten och utbakning
  • flingsalt, till plåten och utbakning

Oliv- och fänkålsfocaccia

  • 1 sats focaccia (deg, se grundrecept ovan)
  • 200 g svarta oliver
  • 2 msk fänkålsfrö
  • olivolja, till plåten och utbakning
  • flingsalt, till plåten och utbakning

Rödlöksfocaccia

  • 1 sats focaccia (deg, se grundrecept ovan)
  • 3 rödlökar
  • olivolja, till plåten och utbakning
  • flingsalt, till plåten och utbakning

Gör så här

Focaccia, grundrecept

  1. Vispa ut jästen med vatten, olivolja, honung och flingsalt i en bunke.
  2. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter.
  3. Jäs degen till dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk, i cirka 35 minuter.
  4. Sätt ugnen på 220 grader, varmluft.
  5. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar, knåda den lite och lägg på två oljade plåtar med lite flingsalt i botten.
  6. Platta ut degarna tills de är cirka 1-2 cm tjocka och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter.
  7. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt.
  8. Baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene, cirka 10 minuter.

Focaccia med körsbärstomater och basilika

  1. Baka ut degen och jäs den på en plåt enligt grundreceptet. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt. Strö över tomater och basilika och tryck ner hela tomater och basilikablad i degen.

Rosmarinfocaccia

  1. Baka ut degen och jäs den på en plåt enligt grundreceptet. Krossa hela kvistar med rosmarin i mortel. Tillsätt lite olivolja och gnugga rund rosmarin och olja i morteln. Sätt fingrarna i degen så att det en formas massa hål, ringla över rosmarinoljan och strö över flingsalt.

Oliv- och fänkålsfocaccia

  1. Kärna ur och hacka oliverna fint och krossa fänkålen i en mortel och strö över den färdigjästa degen på plåt. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål och så att oliverna och fänkålen trycks ner i degen, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt.

Rödlöksfocaccia

  1. Baka ut degen och jäs den på en plåt enligt grundreceptet. Skala och skiva löken i tunna skivor. Strö lökskivorna över den färdigjästa degen på plåt. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål och så att löken trycks ner i degen, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt.

Matsortera dina lökskal till återvinning och njut av din focaccia!