Helgrillad entrecote

koket.se
helgrillad entrecote
Foto: TV4
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Helgrillad entrecote

7 ingredienser

Leila Lindholm bjuder på härlig helgrillad entrecote.

Leilas tips!
Att steka kött i en låg temperatur, alltså länge och långsamt, ger ett riktigt saftigt resultat. Köttet stressas inte och behåller därför sin saftighet. Låt alltid köttet bli rumstempererat innan du steker det, lägg aldrig kylskåpskallt kött direkt i en het stekpanna. Det är då det lätt blir en grå rand runt köttet och dessutom kyls stekpannan ner av det kalla köttet. Ett välmarmorerat kött med insprängt fett är ett tecken på en entrecote av bra kvalitet.

Servera entrecoten med Leilas sommarsallad.

Se Leila Lindholm laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 1,6 kg entrecôte (hängmörad)
  • flingsalt
  • svartpeppar, nymalen
  • olivolja
  • 1 citron, rivet skal
  • 3 klyftor vitlök
  • 4 kvistar färsk rosmarin

Gör så här

  1. Tänd grillen med bricketter, men inte för många. Fördela dem efter sidorna på grillen.
  2. Strö rikligt med flingsalt över och under köttet, peppra. Ringla över olivolja.
  3. Riv citronskalet, finhacka vitlöken och rosmarinen och gnid in köttet.
  4. Lägg steken i mitten på grillen utan att den ligger direkt över kolen.
  5. Sätt en stektermometer i köttet och grilla den under lock till 57 grader, innertemperatur.
  6. Låt köttet vila i 10-15 minuter innan det skivas (så att köttsaften inte rinner ut). Krydda snittytan med flingsalt och svartpeppar vid servering.