Mangosemifreddo

Mangosemifreddo
Foto: TV4
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Mangosemifreddo

6 ingredienser

Semifreddo betyder halvfryst på italienska och är en fantastiskt god och lättlagad italiensk glass. Den här semifreddon smakar underbart tropiskt. /Leila Lindholm

Det går snabbt att göra semifreddo och man behöver ingen glassmaskin utan vispar bara ihop smeten för att sedan frysa den tills glassen är ”halvfrusen”. Jag gör den alltid så att den är lite lös i mitten och det är viktigt att den inte fryser över natten. Då blir den bara stenhård. Om man ändå skulle vilja göra det får man se till att tina den långsamt i kyl innan servering.

Sedan jag fått barn har jag insett att i barnmatshyllan finns något jag saknat länge, fruktpuré på burk! Det finns superbra mangopuré och andra fruktpuréer som är perfekt grundstomme i både drinkar och desserter.

Ingredienser

portioner
  • 4 ägg (ekologiska)
  • 1 dl strösocker
  • 2 förp mangopuré [2 dl]
  • 1 limefrukt, skalet
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl tjock grekisk yoghurt 10 %

Gör så här

  1. Separera äggulorna från vitorna (utan att det kommer någon äggula i vitorna).
  2. Vispa gulorna med hälften av strösockret vitt och poröst i en bunke.
  3. Rör i mangopuré och skal av 1 limefrukt i äggulorna.
  4. Vispa grädden fluffig och vänd ihop den med yoghurt.
  5. Vänd sedan ihop detta med mangosmeten.
  6. Vispa äggvitorna med resterande strösocker till ett hårt vitt skum i en torr och ren bunke.
  7. Vänd försiktigt ner skummet i mangosmeten.
  8. Häll glassmeten i en ugnsform, skål eller plastlåda.
  9. Frys den i 3–4 timmar så att den är ”halvfryst”. Den ska vara mjuk i mitten.