Rabarbersemifreddo

Rabarbersemifreddo
Foto: TV4
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Rabarbersemifreddo

8 ingredienser

Hemgjort italiensk glass med rabarber. Kan det bli somrigare.

Leilas tips!
När man ska vispa en större mängd grädde kan man börja med att vispa hälften och när den börjat tjockna sedan under vispning hälla i resten av grädden i en tunn stråle. På det sättet går vispningen snabbare!

Bra att veta…
Semifreddo betyder halvfryst och är en italiensk uppfinning.
Det är ett genialt sätt att göra sin egen hemgjorda glass, om man inte har någon glassmaskin hemma!
Man måste vara noggrann med att vispen och bunken är torr och ren när man ska vispa upp äggvitorna. Annars blir det inget hårt skum. Man får heller inte ha någon gula i vitan. Gulan innehåller fett och med fett i vitan blir det inget skum.

Ingredienser

portioner
  • 1 l färsk rabarber (cirka 5 långa stjälkar)
  • 1 vaniljstång
  • 4 dl strösocker
  • 0,5 dl vatten
  • 4 ägg (ekologiska)
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl grekisk yoghurt
  • färska jordgubbar, till servering

Gör så här

  1. Skär den oskalade rabarbern i 2-3 cm stora bitar.
  2. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.
  3. Koka rabarber, urskrapad vaniljstång med frön, strösocker och vatten i en tjockbottnad kastrull, i cirka 30 minuter. Rabarbern ska koka sönder och få en simmig konsistens.
  4. Låt kompotten svalna ordentligt i kyl, plocka ut vaniljstången.
  5. Separera äggen utan att det kommer någon gula i vitan
  6. Vispa äggulorna krämigt och vänd ihop dem med rabarberkompotten.
  7. Rengör och torka visparna och vispa äggvitorna till ett vitt skum (i en torr och ren bunke).
  8. Vispa grädden fluffigt och vänd ihop med yoghurten.
  9. Blanda rabarberkompotten med gräddyoghurten och vänd försiktigt ner de uppvispade äggvitorna.
  10. Häll smeten i en form och frys glassen i 3-4 timmar så att den är ”halvfryst”. Servera med skivade färska jordgubbar.