Sesamscampi fritti med sweet chilidipp

Sesamscampi fritti med sweet chilidipp
Foto: TV4
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Sesamscampi fritti med sweet chilidipp

8 ingredienser

30 min

Till de här räkorna används formfranska i frityrsmeten. Räkorna får ett riktigt frasig yta!

Tigerräkor, jätteräkor, kungsräkor, dessa stora räkor, är vanliga i thailändsk och annan asiatisk matlagning. I Sverige har det skrivits en hel del om de många negativa konsekvenser som odlingen av dessa orsakar. Vill du läsa mer, besök Naturskyddsföreningens hemsida.

Ingredienser

portioner
  • 300 g jätteräka (med skal)
  • 6 skivor formfranska
  • 2 msk sesamfrön
  • 2 ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • flingsalt
  • olja, till fritering
  • sweet chilisås (till servering)

Gör så här

  1. Skala räkorna men behåll stjärtfenorna på kropparna. Låt torka på papper.
  2. Skär bort (och släng) kanterna på brödet och mixa skivorna till ströbröd i mixer. Blanda sedan med sesamfrön i en skål.
  3. Vispa upp äggen i en annan skål och blanda mjöl och lite salt i en tredje.
  4. Doppa några räkstjärtar i taget i mjöl, sedan ägg och sist ströbröd.
  5. Hetta upp olja till friteringen. Ha alltid ett lock nära till hands ifall oljan skulle fatta eld så att du snabbt kan kväva elden. Var alltid väldigt försiktig så att du inte bränner dig eller att olja skvätter upp när du lägger i räkorna.
  6. Börja fritera en räka för att temperaturen är lagom. Fritera sedan 4-5 räkor i taget till gyllene färg. Låt torka av på ett hushållspapper och salta.