Helstekt entrecôte

Helstekt entrecôte
Foto: TV4
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Helstekt entrecôte

7 ingredienser

Helstekt entrecôte är en favorit hos många. Enkelt att laga och festligt och gott att bjuda på!

Använd en stektermometer till detta recept.
Medium/rare = 56 grader
Medium = 60 grader
Well done = 66 grader

Låt alltid köttet bli rumstempererat innan det ska stekas. Aldrig kylskåpskallt kött direkt i pannan/ugnen! Det är då man lätt får en grå rand runt stekytan. Temperaturen i stekpannan sjunker dessutom hastigt och köttet börjar koka istället för att steka.

Ingredienser

portioner
  • 2 kg välmörad entrecôte (rumstempererad)
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 knippe persilja
  • 3 kvistar rosmarin
  • 0,5 kruka timjan
  • flingsalt
  • svartpeppar, nymalen

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 70 grader.
  2. Hacka vitlöken och örterna och strö ut på en bricka, salta och peppra.
  3. Gnid in köttet i lite olivolja och rulla det i kryddorna.
  4. Bryn köttet i en stekpanna med olja.
  5. Sätt en stektermometer i köttet och stek på en plåt i ugnen till önskad innertemperatur (se tipsrutan).
  6. Låt köttet vila i 10 minuter innan servering.
  7. Skiva köttet i tunna skivor och krydda snittytan med flingsalt och svartpeppar.