Rödvinssås med chili och balsamvinäger

Leila Lindholm

Rödvinssås med chili och balsamvinäger

12 ingredienser

25 min

Rödvinssås är lyxigt och smakrik. Detta recept på rödvinssås passar utmärkt till både kött och fågel.

Ingredienser

portioner

Rödvinssås

  • 2 msk olivolja
  • 8 schalottenlökar
  • 8 klyftor vitlök
  • 1 anchochili (eller chipotlechili)
  • 3 kvistar färsk rosmarin (eller 1 matsked torkad)
  • 5 dl rött vin
  • 8 dl vatten
  • 4 msk strösocker
  • 4 msk kalvfond
  • 1 msk balsamvinäger
  • 2 tsk majsstärkelse
  • 1 dl vatten, kallt

Gör så här

Rödvinssås

  1. Hacka chilin. Skala och hacka löken och vitlöken. Hetta upp en stekpanna med olivolja och stek mörkbrunt tillsammans med rosmarinen.
  2. Tillsätt rödvin, vatten, socker, kalvfond och vinäger.
  3. Reducera (koka ner) rödvinssåsen till hälften och sila sedan genom en finmaskig sil.
  4. Blanda majsstärkelsen med det kalla vattnet och red av den silade rödvinssåsen.