Leilas pizza bianca med svamp och ägg

koket.se
Leilas pizza bianca med svamp och ägg
Foto: Stephanie Bjelkstam
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Leilas pizza bianca med svamp och ägg

17 ingredienser

Hemgjord pizza toppad med ricotta, portabellosvamp, ägg och tryffelolja. Försvinnande gott!

Se Leila Lindholm laga receptet

logo

Ingredienser

portioner stora pizzor

Pizzadeg

  • 15 g jäst
  • 3 dl vatten, ljummet
  • 2 tsk strösocker
  • 1 tsk flingsalt
  • 2 msk olivolja
  • 1 dl durumvetemjöl
  • 5,5-6 dl Tipo 00 (alt. vetemjöl special)

Fyllning

  • 250 g ricotta [1 burk]
  • 100 g parmesanost
  • 400 g portabellosvamp (eller karljohansvamp)
  • 2 klyftor vitlök
  • 50 g pinjenötter
  • 2 msk färsk citrontimjan (de som växer på hård kvist)
  • 1-2 msk vit tryffelolja
  • flingsalt
  • svartpeppar, från kvarn
  • 1 ägg

Gör så här

Pizzadeg

  1. Smula jästen i en bunke och lös upp den i vattnet. Tillsätt strösocker, flingsalt och olivolja.
  2. Tillsätt durumvete och lite vetemjöl i taget och knåda degen i maskin i cirka 10 minuter tills den är elastisk.
  3. Strö över lite vetemjöl och jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i cirka 30-45 minuter. Dela degen i 4 bitar.

Fyllning

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Kavla ut degen tunt och lägg den på en plåt med bakplåtspapper (detta för att det annars är väldigt svårt att flytta pizzan).
  3. Bred på ett lager ricottaost, riv över parmesanost och lägg på skivad tunt skivad svamp. Knäck ett ägg i mitten av pizzan.
  4. Skiva vitlöken tunt. Strö vitlök, pinjenötter och plockade timjanblad över pizzan (men lämna ägget fritt). Ringla över lite tryffelolja och krydda med salt och peppar.
  5. Grädda pizzan i nedre delen av ugnen i ca 10 minuter.