Lingonbröd med getost och glaserade päron

koket.se
Lingonbröd med getost och glaserade päron
Foto: TV4
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Lingonbröd med getost och glaserade päron

17 ingredienser

1 h

Tea bjuder på en höstlig rätt bestående av lingonbröd med getost och glaserade päron. Det goda lingonbrödet passar perfekt till den mjuka getosten och söta päronen. Tillsammans blir det en härlig rätt som passar lika bra som en förrätt, tilltugg eller del av en festlig måltid.

Se Tea Malmegård laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Lingonbröd

  • 180 g vetemjöl [3 dl]
  • 120 g grovt rågmjöl [2 dl]
  • 2 dl havregryn
  • 2 tsk bikarbonat
  • 1,5 tsk salt
  • 2 dl blandade frön (exempelvis pumpakärnor och/eller solroskärnor)
  • 5 dl filmjölk
  • 1 dl rårörda lingon (eller lingonsylt)

Glaserade päron

  • 2 päron [ca 200 g]
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk honung
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 tsk smör
  • salt

Servering

  • 200 g getost
  • honung
  • ätbara blommor

Gör så här

Lingonbröd

  1. Sätt ugnen på 175 grader och klä en brödform (1,5 liter) med bakplåtspapper.
  2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
  3. Tillsätt filmjölk och lingon.
  4. Häll smeten i formen och jämna ut.
  5. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i ca 1 timme.
  6. Ta ut brödet och låt det svalna i formen i ca 10 minuter.
  7. Stjälp sedan ut brödet från formen på ett galler. Låt svalna helt.

Glaserade päron

  1. Skala och klyfta päronen.
  2. Värm päronklyftorna i en stekpanna med olivolja.
  3. Häll på honung samt vinäger och låt det koka ihop.
  4. Avsluta med smör och smaka upp med salt.

Servering

  1. Skiva brödet och stek fyra skivor i smör. Spara resterande bröd till senare tillfälle.
  2. Gratinera getosten i ugnen på ca 170 grader i 6-8 minuter.
  3. Toppa brödskivorna med getosten, honung och ätbara blommor.
  4. Servera de glaserade päronen vid sidan av.