Bärtiramisu

Bärtiramisu
Foto: Stefan Edetoft
Lisa Lemke 2016
Lisa Lemke 2016

Bärtiramisu

12 ingredienser

25 min

Förbered tiramisun en dag innan ditt planerande frosseri. Var noga med att koka upp limoncellon och körsbärslikören noga om du vill att tiramisun ska bli kör- och barnvänlig.

Glöm inte att tiramisun behöver minst 8 timmar att dra ihop sig.

Ingredienser

portioner
  • 100 g vit bakchoklad, smält
  • 5 äggulor
  • 1,5 dl florsocker
  • 500 g mascarpone, rumstempererad
  • 1 dl vatten
  • 0,5 dl koncentrerad fläderblomssaft
  • 4 msk Limoncello
  • 1 förp savoiardikex

Marinerade bär

  • 1 dl vatten
  • 0,5 dl strösocker
  • 2 dl körsbärslikör
  • 8 dl valfria bär (t ex blåbär, hallon och jordgubbar)

Gör så här

  1. Ta fram en springform som är ca 21 cm i diameter. Vispa samman äggulor och florsocker. Vänd ner mascarpone och den smälta chokladen och rör ordentligt tills du har en jämn smet. Blanda samman vatten, koncentrerad saft samt limoncello och koka upp. Doppa savoriardikexen i fläderlimoncellon och lägg ut kexen så att springformens botten täcks. Fyll på med ett lager mascarponekräm. Doppa fler kex i saftblandningen och lägg på ytterligare ett lager kex. Fortsätt varva mascarponekräm och kex tills formen är full. Täck över med plastfolie och låt stå i kylskåp i minst 8 timmar.
  2. Koka upp vatten, socker och körsbärslikör tills sockret löst sig. Låt svalna. Häll bären i en stor bunke och slå på marinaden. Låt stå i ca 2 timmar.
  3. Skär med en tunn kniv runt springformens kanter och ta bort formen. Lyft över tiramisun på ett stort fat, låt springformens botten vara kvar. Ta upp bären från marinaden och fördela över tiramisun strax innan servering. Toppa gärna med lite av körsbärs-marinaden.