Matvetesallad med chorizo och sidfläsk

Matvetesallad med chorizo och sidfläsk
Foto: Stefan Edetoft
Lisa Lemke 2016
Lisa Lemke 2016

Matvetesallad med chorizo och sidfläsk

13 ingredienser

20 min

Matvetesallad med päron, chorizo och sidfläsk. God antingen varm eller ljummen som lunch eller som del i en buffé. Vill man göra salladen ännu matigare kan man blanda ner kokta och smörslungade rotfrukter, som palsternacka eller morot.

Ingredienser

portioner
  • 150 g rökt sidfläsk, skuret i tärningar
  • 3 päron, urkärnade och klyftade
  • 2 rödlökar, finhackad
  • 1 msk rapsolja
  • 0,5 dl balsamvinäger
  • 4 chorizokorvar (eller annan smakrik korv)
  • rapsolja, till stekning
  • 8 dl kokt matvete (kokt i grönsaksbuljong)
  • 100 g plocksallad (till exempel ruccola, mangoldskott, machésallad)
  • 0,5 kruka färsk timjan, bladen plockas från kvistarna
  • havssalt
  • svartpeppar
  • ev parmesanost (hyvlad eller riven)

Gör så här

  1. Stek sidfläsket knaprigt i en stekpanna och låt tärningarna rinna av på hushållspapper. Stek chorizon i samma stekpanna tills de får en fin stekyta. Skölj ur pannan och hetta upp den igen med rapsolja. Fräs rödlök och päron på svag värme i ett par minuter. De ska inte få färg utan bara mjukna något. Salta och peppra och slå slutligen på balsamvinägern. Låt allt koka samman i någon minut .
  2. Blanda samman balsamicofräs, matvete, sidfläsk och chorizo med valfri plocksallad och färsk, plockad timjan. Smaka av med havssalt och svartpeppar och servera eventuellt med riven parmesan eller annan smakrik ost.