Tryffelcheesecake med kaffe och citron

Tryffelcheesecake med kaffe och citron
Foto: Jenny Grimsgård
Emelie Holm
Emelie Holm

Tryffelcheesecake med kaffe och citron

18 ingredienser

Fryst cheesecake med smak av choklad, citron och kaffe. Toppa med saltrostade hasselnötter. Recept från boken Liten kaka.

"Kaffet och citronen blir helt magiska tillsammans i den här frysta cheesecaken! Servera
med pudrad kakao, rostade hasselnötter och en stor sked."

Ingredienser

portioner6 - 8 bitar

Botten

  • 8 digestivekex
  • 50 g smör
  • 1 msk ljus sirap

Fyllning

  • 1 msk kaffe, starkt
  • 1 msk citron, pressad
  • ev 1 tsk citron, zest
  • 20 g mörk choklad
  • 1,5 dl strösocker
  • 400 g färskost
  • 2 dl vispgrädde

tryffel

  • 180 g mörk choklad
  • 3,5 dl vispgrädde
  • 50 g smör
  • 1 dl florsocker
  • 0,5 tsk vaniljpulver

Garnering

  • kakao
  • hasselnötter, rostade
  • havssalt

Gör så här

Botten

  1. Finfördela kexen, gärna i mixer.
  2. Smält smöret och blanda med kex och sirap.
  3. Tryck ut smuldegen i bottnen på en springform som är cirka 24–26 centimeter i diameter.

Fyllning

  1. Blanda kaffe, citronsaft och eventuellt citronzest.
  2. Grovhacka eller mixa chokladen och rör ner i blandningen.
  3. Tillsätt socker och färskost och rör eller mixa slätt.
  4. Vispa grädden hårt och blanda försiktigt ner den i smeten.
  5. Bred ut smeten jämnt i formen och ställ in i frysen.
  6. Gör tryffeln medan kakan kallnar.

Tryffel

  1. Grovhacka chokladen.
  2. Koka upp grädden, lägg i smöret och låt det smälta.
  3. Ta kastrullen från plattan och tillsätt choklad och florsocker, vispa tills det blivit en jämn smet. Blanda ner vaniljpulvret.
  4. Låt blandningen svalna tills den börjar tjockna men fortfarande går att röra.
  5. Ta kakan ur frysen och bred på tryffeln i ett jämnt lager.
  6. Ställ in kakan i frysen igen och låt stå över natten.

Vid servering

  1. Lägg kakan på serveringsfat cirka 30 minuter före servering. Pudra över kakao och garnera med nötter och lite salt.